Над 10 000 са учениците в добричките общински училища
Над 10 000 са учениците в добричките общински училища / netinfo
Около 900 първокласници ще прекрачат училищния праг в първия учебен ден в Добрич. Церемониите по откриването на учебната година и издигане на националния флаг започват в 09.00 часа. Всички ученици от първи клас ще получат от Кмета на Добрич детската книжка “Щом си първолак, значи си юнак”. Детелина Николова ще открие учебната година в ЕГ “Гео Милев”.

Анализите на fбщина Добрич сочат, че се наблюдава ръст на децата, които ще започнат да посещават детските градини тази година. Забавачниците за 2008/2009 година ще посрещнат за първи път 568 деца в обновени сгради. В общинските училища ще се обучават 10 420 ученика в 495 паралелки.

Община Добрич осигури над 500 хиляди лева за ремонт на всички 19 училища и 17 детски градини. Ремонтите в учебните заведения приключиха навреме. Извършени са хидроизолации на покриви, ремонт на котли и отоплителни инсталации, ремонт на санитарни възли, външна мазилка по фасади на училищни сгради, благоустрояване на дворове, ремонт на настилки на спортни площадки.

В общинските учебни заведения бяха разработени и се реализират програми за повишаване на енергийната ефективност. В 19-те общински училища са изградени 38 компютърни кабинета. От дарение на фирма “Пионер – Семена България” на стойност 10 хиляди долара са купени 20 компютърни конфигурации, които са разпределени в 5 училища. Доставени са навреме необходимите безплатни учебници за учениците от първи до седми клас и подготвителните групи от детските градини на стойност близо 560 хиляди лева.