Национални празници “Албена” идват в Добричко
Национални празници “Албена” идват в Добричко / toshevo.org

Националните културни празници „Албена" се провеждат за 12-и път. Организатори са общините Варна, Каварна, Балчик, Генерал Тошево, Велики Преслав, Търговище и Шумен, Курортен комплекс „Албена" и издателство „Захарий Стоянов".

Тази година в групата, посещаваща различни градове в Северна България, влизат акад. Георги Марков, акад. Константин Косев, проф. Иван Маразов, поетът Георги Константинов, белетристът Петър Маринков, литературният критик Панко Анчев и композиторът Хайгашод Агасян. В програмата се включени премиери на книги, литературни четения, рецитали. В Балчик и Каварна ще гостува пътуващата изложба включваща творби на Любен Зидаров, Борислав Стоев, Андрей Даниел, Иван Димов, Огнян Механджиев, Цветан Казанджиев, Красимир Джидров, Георги Трифонов и Евгений Кузманов.

Издателството ще представи новите книги „Любомъдрие на историята" от акад. Георги Марков, „Мистериите на Кабирите в Тракия" от проф. Иван Маразов, „Васил Левски и възкресението на българския народ" и „Българската освободителна кауза през горнилото на Източния въпрос"от акад. Константин Косев, „Лирика", „Сатирична поезия" и „Творби за деца" от Георги Константинов, „Пролом" и „Изменници в нощта" от Петър Маринков, "Начала" от Иван Гранитски и „Българската история по Антон Дончев" от Панко Анчев.

Днес празници "Албена" са в Генерал Тошево, където от 16.30 ч. ще се състои литературно-музикален спектакъл с участието на акад. Георги Марков, акад. Константин Косев, Хайгашод Агасян, проф. Иван Маразов, Георги Константинов, Петър Маринков, Панко Анчев, Иван Гранитски.

Утре, 21 септември творците са в Балчик и Каварна - в 16.30 ч. в Художествена галерия Балчик се открива пътуващата изложба и се провежда музикално-литературния спектакъл, същата е програмата в галерията в Каварна и в арт-клуба при Читалището - в 18.30 ч..