Национални културни празници “Албена” идват в Добричко
Национални културни празници “Албена” идват в Добричко / bnt.bg

Започнаха Националните културни празници „Албена", които са събитие в духовния и художествения живот на Североизточна България. Празниците, организирани от издателство „Захарий Стоянов”, Албена АД и 10 общини, се провеждат за 14-и път. На 18 септември те ще гостуват в Генерал Тошево и Добрич, на 19 в Каварна, а на 20 септември в Балчик.

В събитията се включват акад. Георги Марков, акад. Константин Косев, акад. Васил Гюзелев, Панко Анчев, Стоян Райчевски, Боян Ангелов, Иван Гайтанджиев, Иван Гранитски. На литературните срещи по време на празниците ща бъдат представени нови книги на участниците.

Акцентът в Добрич ще бъде представянето на забележителния труд на акад. Георги Марков – Книга втора „Светът в пламъци”, посветен на Втората световна война. Той е част от „Другата история на най-голямата война”, чийто първа книга е издадената вече „Разгарянето на пожара”. На срещите в Добрич ще бъде представена и книгата на Стоян Райчевски  - „Бежанство и преселение на добруджанските и таврийските българи 1913-1944 г.”