Наблюдаваме най-атрактивния звездопад за сезона тази вечер
Наблюдаваме най-атрактивния звездопад за сезона тази вечер / снимка: Thinkstock/Getty Images

Метеорният поток Геминиди е най-атрактивният "звездопад" през есенните и зимните нощи. Той е активен от 4 до 17 декември, а през тази година неговият максимум ще бъде на 14 декември - около 20.00 часа българско време, съобщават астрономите от БАН.

При добри метеорологични условия и в отсъствието на луната, ще могат да се преброят близо 120 метеора за час, посочват учените. И отбелязват, че луната ще залезе в 20.11 часа в София и ще е с 12 процента осветен диск, който ще е като тънък сърп или това ще е т.нар. млада луна. Поради това условията за наблюдение ще бъдат добри.

Изпращаме 2015-а със звездопад и с малка комета в небето

Геминидите са ярки метеори, често болиди и затова привличат вниманието на мнозина любители на звездното небе. Препоръчително е тези, които решат да наблюдават явлението, да излязат при ясно време и под открито небе на 14 декември след свечеряване. Слънцето ще залезе в 16.53 часа в София, така че около час и половина по-късно вече ще може да има ефективни наблюдения. С напредването на нощта условията за наблюдение на Геминидите ще се подобряват, защото съзвездието Близнаци ще се издига и в полунощ то ще бъде на височина около 60 градуса над източния хоризонт. Препоръчително е в началото на нощта наблюдателите да съсредоточат вниманието си повече към източната половина на небето, но когато по-късно радиантът на потока се издигне по-високо, вероятността от поява на метеори ще бъде висока за всяка част от небето, посочват астрономите.

Те поясняват, че Геминидите са породени от облаци с частици, разхвърляни в космическото пространство от астероида 3200 Фаетон. Това отличава този метеорен поток от останалите популярни такива, като Персеиди, Леониди, Ориониди и други, които се пораждат от метеорни роеве, отделящи се в процеса на разпадане на различни комети.

Източник: БТА