Наблюдава се  необичайна за сезона  висока заболяемост от морбили
Наблюдава се необичайна за сезона висока заболяемост от морбили / netinfo

Регистрирана е необичайна за сезона и областта висока заболяемост от морбили, съобщават от РИОКОЗ-Добрич. Общо 60 души са заболели за последните 30 дни.

Болните са от 10 населени места. В община Добричка са засегнати селата Ловчанци, Карапелит, Фелдфебел Дянково и Батово. В Балчишка община са регистрирани  болни в град  Балчик и селата Гурково и Соколово. Заболели има в Крушари и тервелските села Каблешково и Професор Златарски. Някои от болните съобщават за пребиваване и контакти в град Дулово, област Силистра,  където  през последните два месеца имаше заболели от морбили и беше разпоредена извънредна имунизация.

От здравната инспекция в Добрич уверяват, че  вече са предприети необходимите противоепидемични  и профилактични  мерки. Болните са изолирани, извършва се имунизация на  контактните лица.  Специалистите от РИОКОЗ допълват, че е добре родителите, личните лекари и специалистите от центровете за спешна медицинска помощ  да следят за симптомите на заболяването.

Морбили е известна като "болест на първата среща", каза д-р Даниела Иванова от  отдела за надзор на заразните болести. По думите й  всеки неимунизиран и неболедувал при контакт е застрашен от заразяване. Заразата се  предава по въздушно-капков път. Заболяването започва  като остра  вирусна инфекция с кашлица, висока температура - до и над 39 градуса, хрема, обрив  и в много от случаите  конюнктивит, обясни д-р Иванова.

Данните за заболелите в Добричка област  са подадени в министерството на здравеопазването, от където се очакват нови разпореждания.