Набират заявления за билки под специален режим
Набират заявления за билки под специален режим / netinfo
До края на месец декември е срокът, в който се подават заявления за участие в разпределянето на количествата билки от лечебни растения под специален режим, допустими за събиране през 2009 година, съобщават от РИОСВ-Варна.

Всички билкари могат да подават своите заявления в инспекцията. Документите трябва да са придружени с отчет за годината – какви и колко лечебни растения под специален режим на опазване и ползване са изкупени, както и информация за количеството, което се заявява за следващата година.

Министърът на околната среда и водите ежегодно издава заповед, в която се посочва в коя област какво количество билки, чиито ресурси проявяват трайна тенденция към намаляване, могат да бъдат изкупени и за кои събирането от естествени находища е забранено, напомнят от инспекцията.

През 2008 година на територията на цялата страна бе забранено събирането на бенедектински трън /пресечка/, волски език, пролетен горицвет, лечебна дилянка /валериана/, бодлив залист /популярен като бодлив чешмир/, момина сълза, бял оман, бял риган, лечебна ружа и други.

Законът за лечебните растения предвижда санкции до 3 000 лева на нарушителите.