На санаториум вече може да се ходи и в Добрич
На санаториум вече може да се ходи и в Добрич / Дарик Добрич, Валентина Добринчева

Нов хидролечебен сектор отвори врати в Диагностично-консултативен център-2 в Добрич. Той се намира на първия етаж и ще предлага водни процедури и кинезиотейпинг. Използването на центъра се заплаща от пациентите и не се поема от Здравната каса.

Хидролечебният сектор е създаден с финансиране от общината на стойност 30 000 лева, и с дарителската помощ на Пенчо Бакърджиев, информира управителят на ДКЦ-2 Валери Веселинов. В него ще се прилагат лечение на психическа и физическа умора, травми, болести на опорно-двигателния апарат, периферни неврологични заболявания, борба с наднормено тегло. Екипът се състои от двама лекари и петима рехабилитатори.

Водолечебните процедури се осъществяват в професионална хидротерапевтична вана Aquadelicia. Предлагат се перлена и ароматична вана, водно-въздушен масаж (известен като джакузи) и тангентор (подводно въздушно-струев масаж).

На санаториум вече може да се ходи и в Добрич
netinfo
Методът кинезиотейпинг, който се прилага за първи път в Добрич, е изобретен от японски учен през 70-те години на ХХ век и е сред предпочитаните за работа със слаба мускулатура и за подобряване подвижността на човешкото тяло. Използван е масово от спортисти. Посредством еластични само в едната посока ленти, които се прилепват към тялото, се постига релаксиращ ефект върху мускулите, може да се намалят отоци, болка и умора. Полезно е прилагането му и при т.н. "офис" състояния.

Работното време на Хидролечебния сектор в ДКЦ-2 засега е до 14.30 ч.. Вече има записани пациенти. Капацитетът е около 6-7 души на ден, тъй като една вана отнема около час. От 17 октомври в него ще се провеждат и лечебните процедури на деца с увреждания, които организира Областна администрация Добрич с помощта на всички общини в региона, съобщи при откриването зам.-областният управител Катя Ганова. Досега децата бяха водени в балнеологичния център на курортен комплекс Албена.

На санаториум вече може да се ходи и в Добрич
netinfo