На пазара на земя в Добричко поне трима кандидат-купувачи наддават за имот
На пазара на земя в Добричко поне трима кандидат-купувачи наддават за имот / Dariknews.bg

Търсенето на чернозем в Добричко през това лято чувствително превишава предлагането, като причината е в комплекс от фактори, коментират пред БТА от Регионалното сдружение на агенциите за недвижими имоти. За един масив наддават поне трима кандидат-купувачи, посочи управителят на агенция за недвижими имоти Нели Василева. По думите й земеделието в региона не е усетило икономическата криза, собствениците на земя получават добри ренти, а сделките с обработваеми земи, за разлика от покупките на апартаменти и вили, не са кредитирани от банки и не бележат големи маржове.

В последните месеци наред с арендаторите активни играчи на пазара на земя са физически лица, които разполагат със свободни финансови средства и най-често търсят да купят по 50-150 декара, коментира за БТА председателят на Регионалното сдружение на агенциите за недвижими имоти Павлина Тодорова.

Парцели се търсят активно в почти целия регион - в селата Овчарово, Свобода, Славеево, Одърци, Пчелино, Приморци, Безводица, Поп Григорово. Цените в сравнение с пролетта бележат ръст от 100-150 лева за декар и в най-голяма степен зависят от категорията на земята, от размерите на имота и каква рента се плаща в района, пояснява Тодорова. По думите й търсенето е най-голямо в района на Балчик, където сделките вървят от 350 до 700 - 800 лева за декар. В землището на Каварна цените за декар това лято достигат до 500 - 650 лева, а край Генерал Тошево - до 400 - 650 лева, уточняват експертите.