Мюсюлманите празнуват Курбан Байрам
Мюсюлманите празнуват Курбан Байрам / БГНЕС

Мюсюлманското вероизповедание в България чества днес Курбан байрам. Големият мюсюлмански празник Курбан байрам ще започне с молитва в повече от 1100 джамии в страната, съобщи за БТА заместник главният мюфтия Ведат Ахмед.

Курбан байрамът е свързан със жертвоприношението и изразява преданост и благодарност към Всевишния, обясни Ведат Ахмед.  Символиката на празника е свързана с покаянието, помирението и  опрощението. Байрамът има дълбоко духовно и социално значение. Освен с молитвите, празничните дни са свързани със стремеж за  подобряване на собствения живот, както и за постигане на добри взаимоотношения с околните, разказа заместник-главният мюфтия.

Курбан байрамът започва след сутрешния намаз, продължава четири дни и свършва след следобедния намаз на четвъртия ден. В първия ден на байрама трябва да се даде садака (подаяние). По време на празничните дни мюсюлманите посещават роднини и близки, по-младите целуват ръка на по-възрастните, с което им засвидетелстват уважението си и им искат прошка, а скараните е  редно да се помирят. Особено важно е да се посетят близки, които са болни или немощни.

Празникът е най-вълнуващ за децата, които по традиция се даряват с много дребни пари и лакомства, разказа заместник главният мюфтия.

Празникът Курбан байрам е свързан с петата основа на ислямската религия "хадж" , защото именно в този период от месец "зул хидж" милиони мюсюлмани от целия свят посещават свещените места Мека и Медина.

Според традицията и принципите на исляма, всеки може да даде курбан на този празник. Жертвени животни може да бъдат овце, крави, телета, кози, камили и волове, стига животното да е здраво и красиво, да радва окото, каза мюфтията. Курбанът не се приема, ако животното има болни очи или ако куца. Ако опашката му е откъсната, ако рогата на животното са счупени, от това животно също не става курбан.