Мълчалив протест и стачка в Калиакра
Мълчалив протест и стачка в Калиакра / netinfo
Работниците от „Калиакра”АД, които не са заети в момента в производствения процес, се събраха тази сутрин на мълчалив протест на портала на предприятието. В същото време в сградата на областна управа се проведе среща на зам.областните управители Михаил Стоев и д-р Евгения Георгиева с изпълнителния директор на „Калиакра”АД Цветан Илиев. Целта на разговорите бе да се постигнат по-добри възможности за обезпечение на работниците в рафинерията за слънчогледово олио, след като производството бъде спряно. Цветан Илиев обаче е заявил пред зам.областните управители, че „Бунге-България” няма да промени позицията си, изразена вчера.

Както Дарик вече съобщи, ръководството на „Калиакра” АД отказва преговори със синдикатите. Изпълнителният директор Цветан Илиев предложи два варианта за съкратените работници.

При първия те доброволно прекратяват трудовите си договори, срещу което ще получат обезщетение от 6 брутни месечни заплати. Вторият вариант предвижда съкращения по кодекса на труда и обезщетение от 2 заплати. Вчера стана ясно, че преговори извън тези предложения ръководството няма да води. От „Калиакра” са заявили, че предприятието е пред фалит и не можело да си позволи по-големи обезщетения. Без работа ще останат 167 души.

Днес от 10 до 11 часа работниците предприемат едночасова ефективна стачка и остават в стачна готовност през следващите дни.