Музикантът проф.Ростислав Йовчев: Добрич е щастлив, че е запазил камерния фестивал
Музикантът проф.Ростислав Йовчев: Добрич е щастлив, че е запазил камерния фестивал / Дарик Добрич

Седмицата на камерната музика с международно участие - Добрич 2016 продължава с Камерен концерт на трио в състав Ростислав Йовчев - пиано, Светослав Славчев - фагот и Росен Идеалов - кларинет. Концертът е с начало от 19.00 часа в Огледална зала „Нели Божкова”.

„Изключително сме щастливи да свирим на Камерния фестивал в Добрич. Давам си сметка, че създаденото през 1975 г. от незабравимия Константин Илиев и от маестро Йордан Дафов е нещо непреходно и всъщност в България има само още един такъв фестивал от това време – Пловдивския камерен фестивал. Добрич може да се чувства щастлив,че е запазил нещо ценно, нещо за елитарна публика, но и което възпитава поколенията в определени духовни ценности, които са надживели времето си” – сподели преди концерта проф. Ростислав Йовчев. Той определи триото, в което се изявява като нестандартно,  заради наличието на фагот и кларинет с пиано, което е по-рядко срещано явление в камерната музика. „Това създава възможности за включване на нови тембри и за прозвучаване на познати произведения по различен начин” – допълни маестро Йовчев.

„Традиците в Добрич се усещат и в начина, по който публиката слуша камерна музика – с внимание, концентрация и с разбиране. Организацията на фестивала е перфектна. Надяваме се, че ще доставим удоволствие на добричката публика с програмата и произведенията, които сме подбрали” – заяви кларинетистът Росен Идеалов.

Фаготистът Светослав Славчев сподели, че за него е огромна чест да свири на добричка сцена и голямо удоволствие да си партнира с колегите си, защото според него музика се прави от единомишленици.

Двама от триото – Ростислав Йовчев и Росен Идеалов са свирили и преди в Добрич. Третият в състава – Светослав Славче се изявява за първи път на добричка сцена. Преди да се съберат заедно, те са концертирали по двойки в различни варианти.

Музикантите не спестиха комплиментите си към организаторите в лицето на община Добрич. Проф. Ростислав Йовчев сподели вълнението си от специалното внимание на кмета Йордан Йорданов:

„За първи път ми се случва поканата за фестивала да ми бъде изпратена писмено с подписа на кмета на Добрич. Това не е само някакъв РR ход, това е израз на уважение към артистите. Естествено, ние ще свирим и без тази покана, но съвсем друго е да се почувства, че обществеността на Добрич е съпричастна с идеите на фестивала и с идеята да се запази камерната музика като нещо избрано за вашата чудесна публика” – подчерта проф. Ростислав Йовчев.

Ето и програмата на концерта, който ще изнесе триото тази вечер:

w Лудвиг ван Бетовен

Трио ор. 11 B Dur за кларинет, виолончело и пиано (аранжимент за фагот-Светослав Славчев)

I Allegro con brio

II Adagio

III Allegretto – Tema con variationi  “Pria ch`io L`impegno”

w Михаил Глинка

Патетично трио за кларинет, фагот и пиано

I Allegro moderato

II Scherco Vivacissimo

III Largo

IV Allegro con spirito

w Йоханес Брамс

Клавирно трио Ор.114 a moll за кларинет, виолончело и пиано

(аранжимент за фагот– Светослав Славчев)

I Allegro

II Adagio

III Andantino grazioso

IV Allegro

Росен Идеалов завършва НМА „Проф. П.Владигеров“ София, в класа на проф. Сава Димитров по кларинет и на проф. Константин Чилев - камерна музика. Завоювал е престижни награди в редица международни музикални форуми и е носител на призове и високи отличия. Преподава в НМУ „Л. Пипков“ и в НМА „Проф. П.Владигеров“ София. Осъществил е световните и българските премиери на над 250 произведения, над 100 от тях специално написани за него. Записал е десетки произведения и СD.  Изнасял е лекции в САЩ, където е водил майсторски класове. Активно концертиращ артист. Автор е на много преработки и на каденци за концерти и пиеси за кларинет и оркестър.

Светослав Славчев завършва НМА „Проф.П. Владигеров“ в София в класа по фагот на Йордан Методиев. Работи като инструменталист в ралични оркестри и камерни състави, 10 г. е бил фаготист в оркестъра на Държавна Опера Варна. Участвал е в много музикални фестивали, изнася рецитали и камерни концерти, както и гастролира в много оркестри в България. Като артист на свободна практика работи в сътрудничество с редица утвърдени български и чуждестранни музиканти в различни проекти и е реализирал записи за CD, радиа и др. медии.

Ростислав Йовчев завършва НМА „Проф. П.Владигеров“ София при проф. Атанас Куртев. Лауреат на редица наши и международни конкурси, както и е носител на високи отличия и престижни награди. Активно концертира като солист и камерен изпълнител в България и в чужбина. Има издадени многобройни CD и осъществени записи за медии по цял свят. Преподавал е в във Висшия Музикален Институт в гр. Сус,Тунис. Член на жури на национални конкурси. През 2013 г. получава степен Доктор. В момента е професор по пиано в НМА и ръководител катедра „Пиано“ в теоретико-композиторския и диригентски факултет.