Музиканти от 7 страни се събират в Двореца в Балчик
Музиканти от 7 страни се събират в Двореца в Балчик / Дарик Добрич

Първото издание на проекта Мюзик кампус – Балчик /Music Campus Balchik/ ще се състои от 3 до 10 септември в културен център "Двореца".
Музикалният форум се организира от швейцарското сдружение "Култура край границата". В първото му издание ще се включат млади музиканти от 7 страни - България, Румъния, Швейцария, Япония, Южна Корея, Турция и Испания.

Ще бъдат организирани майсторски класове по цигулка, виола, виолончело, флейта, цугтромбон и камерни ансамбли. За преподаватели са поканени признати професионални музиканти от България, Швейцария и Испания.

"С предлагането на Music Campus Balchik ние целим да изградим и установим многообразна платформа за срещи и обучение на млади музиканти. Ние предлагаме целенасочено развитие на място в България, което да окаже положително развитие върху професионалната кариера на участниците", коментира председателят на швейцарското сдружение - българката Жасмина Щалдер. Предвижда се във вечерните часове музикантите да изнасят малки концерти за жителите на Балчик.

Сдружение "Култура край границата" вече десет години работи за обмена на културни дейци от България и Швейцария. Основните акценти в дейността досега са били в областта на визуалното изкуство. Правени са пленери, изложби на швейцарски творци в България и обратно на българи в Швейцария. Организирани са и прояви в областта на класическата музика. Проектът Мюзик кампус е най-големият до момента.