Музеят търси градско облекло от 19 век
Музеят търси градско облекло от 19 век / netinfo
Дарителски акции за набиране на градско облекло от първата половина на 19 -ти век и за учебното дело в област Добрич през втората половина на 20-ти век обявява Регионалният Исторически музей. Интерес представляват експонати като учебни чанти, униформи, емблеми, шапки и  учебници от това време, коментира директорът на музея Диана Борисова.

Специално за 55 - та годишнина на музея стартира фотоконкурс за средношколци под мотото „Музеят в моя фотообектив”. Резултатите от него ще бъдат обявени на 4 декември, когато е открита първата музейна експозиция в Добрич през 1962 година.

Честванията за юбилея на културната институция тази година съвпадат с инициативата „Нощта на музеите”, която се отбелязва на 16 май. Тогава Историческият музей ще бъде отворен за посетители до полунощ. Те ще могат да разгледат безплатно експозициите в градския парк „Някога в Добрич” и „Природата на Добруджа”, да си направят ретро снимки и да послушат стари градски песни.

Световната инициатива „Нощта на музеите” стартира през 1997 година в Германия, като по този начин се отбелязва Международния ден на музеите - 18 април. Българските музеи се присъединяват към нея през 2005 година.

Още по темата можете да чуете от директора на музея Диана Борисова в прикачения файл.