Музейните работници в Добрич протестират
Музейните работници в Добрич протестират / Дарик Добрич

В Световния ден на музеите, работещите в Регионалния исторически музей и Художествената галерия в Добрич обявяват протест. Това съобщи за Дарик реставраторът и председател на синдикалната организация на КТ "Подкрепа" в музея Елена Василева. Служителите ще протестират символично - поставяйки сини лентички на реверите си, уточни тя. Така те ще посрещат гости през целия ден днес, както и утре, по време на всички събития в рамките на Европейската инициатива Нощ на музеите.

Протестът на музейните специалисти е национален и е срещу "унизителното заплащане, подценяването на обществената роля на професията и голите обещания на правителството за промени в сектора", пише в декларация, подписана от двата синдиката КНСБ и КТ "Подкрепа". В протеста се включват специалисти и работници от столицата, както и от регионалните и общински исторически музеи и от галериите. Те ще раздават декларацията си на посетителите.

В 200 музеи и галерии в страната работят 2 300 души, от които само 845 са с висше образование. 456 лева е средната работна заплата в националните институти, а 420 лева - в регионалните и общинските. Млад специалист с магистърска степен започва работа с възнаграждение от 330 лева.

От 4 години не е правена никаква актуализация в бюджетната сфера на културата, информира още Елена Василева и добави, че сред проблемите е и застаряването. Тя се надява протестът да бъде чут именно защото е организиран на Световния ден на музеите.