Музеи и галерии отварят безплатно врати до среднощ
Музеи и галерии отварят безплатно врати до среднощ / Дарик Добрич

За поредна година културните институти в Добричко се включват в европейската инициатива Нощ на музеите. Вратите им ще бъдат отворени на 16 май до полунощ, с безплатен достъп.

В Художествена галерия Добрич може да бъде разгледана постоянната експозиция, временните изложби - на Красимир Терзиев, рисунки от ЕГ "Гео Милев" и произведения на ученици на Националната гимназия по приложни изкуства в Трявна. В залите на галерията ще има щандове с авторска керамика и бижута, магнити, както и книги на Сдружение на писателите - Добрич. Художникът Самуил Стоянов ще предложи пресъздаване на рисунки на посетителите върху магнити.
В 16.30 ч. в Работилницата за въображение ще има вълшебна среща с детската писателка Весела Фламбурари и нейните герои, които ще разказват приказки. В програмата са включени и млади добрички изпълнители, които ще изнесат концерти - от 18.00 ч. рок група "Attaxic", а от 19.00 ч. вокално трио "ATS".

В добричкия Исторически музей са подготвили концерт на Студио "Сарандев" от 15.00 до 17.00 ч. в Дом-паметник "Й.Йовков". Там може да бъде разгледана и изложба от 10-я националния конкурс за рисунки "Моята България". От 17.30 ч. в музея в градския парк ще се открие изложба "Монетите на скитските царе", гостуваща от Нумизматичен музей - Русе. До полунощ могат да се разгледат още експозициите "Археологическо лято 2014" със съкровищата, открити в Добруджа м.г. - в музея в "Стария Добрич"; и изложбата за Иван Кършовски - в зала "Възраждане" в галерията.

Музеи и галерии отварят безплатно врати до среднощ
netinfo

Нощ на музеите ще има на 16 май и в други градове в Добричко. В Каварна и Генерал Тошево отворени за посещение ще бъдат музейните обекти до 1 часа след полунощ, а входът ще е безплатен.
В морския град от 18.30 часа ще има среща-разговор с проф.Иван Стоянов - председател на Фондация „Васил Левски". В 20:30 ч. в историческия музей ще бъде открита гостуващата изложба за Апостола, а в 20:45 ч. е предвидено музикално изпълнение на революционни песни от Вокална академия-Каварна. Вечерта ще приключи с лятно кино в музея с прожекцията на три документални филма за Апостола.

Исторически музей Генерал Тошево се включва в европейската Нощ на музеите с гостуваща изложба „Полъх от стария Шумен". Официалното откриване е от 18.00 часа.
Мобилната изложбата е замислена като частична възстановка на улица „Арастянска" /днешната „Цар Освободител"/, където в края на ХІХ и началото на ХХ век е съсредоточен културният, обществен и икономически живот на Шумен. Посетителите ще видят възстановки на стая от първокласния за времето си хотел „Сан Стефано", адвокатска кантора, шивашко ателие, книжарница, аптека и мястото за отдих и контакти - кафене.

Музеи и галерии отварят безплатно врати до среднощ
netinfo