Морската вода по Северното Черноморие е добра за къпане
Морската вода по Северното Черноморие е добра за къпане / Sofia Photo Agency

Морската вода по добруджанското крайбрежие е добра за къпане, показват проверките на РИОКОЗ-Добрич. Както всяка година в рамките на курортния сезон здравните инспектори извършват мониторинг на морската вода, ползвана за къпане. Изследване се провежда по физико-химични и микробиологични показатели: цвят, минерални масла, активна реакция, амониев йон, нитрати, фосфати, разтворен кислород, феноли, фекални коли форми, чревни ентерококи и ешерихия коли.

Освен лабораторен контрол се извършва и визуална оценка на чистотата на морската вода. До момента не са установени видими плаващи замърсители или необичайни вещества по повърхността.

Не е установено трайно или криещо здравен риск замърсяване на морските води, използвани за къпане във всичките 21 пункта, където се проверява. От  извършените анализи само 12 проби, взети от 9 пункта, показват несъответствие по показател разтворен кислород за месеците май и юни. Това са КК „Русалка-централен плаж", „Каварна-централен", „Тузлата", „Робинзон 2", „Балчик-централен", „Овчаровски плаж", „Фиш - фиш", „Албена", „Кранево - юг". Това обаче не буди безпокойство в здравно отношение.

Отклонения по микробиологични показатели не са констатирани.

Окончателната преценка на РИОКОЗ-Добрич е, че няма риск от неблагоприятно въздействие върху здравето на къпещете се летовници по Северното Черноморие.