Мореплавател от Каварна прекоси Атлантика за трети път
Мореплавател от Каварна прекоси Атлантика за трети път / duma.bg

Мореплавателят от Каварна д-р Васил Куртев за трети път е прекосил Атлантика, съобщи неговата съпруга д-р Мария Панайотова. Д-р Куртев е тръгнал от България на 5 август с яхта "Одесос", пътувал е през Черно, Мраморно и Средиземно море, за да стигне до Канарските острови. Оттам на 16 ноември е потеглил през Атлантическия океан, а на 5 декември е акостирал на Карибите, остров Сейнт Лусия. Плаването, по думите на д-р Панайотова е преминало с попътен вятър и без сериозни препятствия.

На 14 декември след дългата раздяла съпрузите ще се срещнат в Маями, щата Флорида, САЩ, където живее техният син и двамата им внуци. Фамилията ще посрещне заедно Коледа и Нова година, а на 22 януари ще отпразнува рождения ден на д-р Куртев и единия от внуците, роден на същата дата. Планувано е в края на януари мореплавателят да потегли обратно към България.

Д-р Куртев е на 78 години. Той е стоматолог по образование, а плаването е негово хоби. Той прекосява Атлантика за трети път, като това е второто му самотно плаване.

Мореплавателят е печелил три пъти приза Златен глобус "Кор Кароли" за най-добро българско морско ветроходно постижение. За първи път получава отличието през 1982 г.  за самотна обиколка на Черно море с яхта "Норд", а две години по-късно за участието си в трансатлантитеческата регата "Остар" със същата яхта. Третият златен глобус е за плаването му от Каварна до Нюпорт, Роуд Айлънд, осъществено в периода 1 август 2009 г. – 26 юни 2010 г. с яхта „Бизоне”.

Мореплавател от Каварна прекоси Атлантика за трети път
netinfo

снимка: bgnow.eu