Монтираха статуя на Люцкан пред къщата-музей „Йордан Йовков”
Монтираха статуя на Люцкан пред къщата-музей „Йордан Йовков” / Дарик Добрич, архив; община Добрич

Статуята на Люцкан от разказа „Последна радост"на Йордан Йовков вече е поставена пред къщата-музей на писателя в Добрич. Фигурата е с човешки ръст и е авторски проект на скулптора Любомир Добрев. Изработена е от бронз. В композицията героят държи кошница и хризантема. На фасадата на къщата-музей е монтиран и барелеф с автентичен подпис на Йовков, годината на раждане и кончината му, изработени от същия автор.

Монтираха статуя на Люцкан пред къщата-музей Йордан Йовков
netinfo
Дейностите се извършват по проект на общината „Йовковият Добрич - съвременна туристическа дестинация" на стойност 3 602 052 лева. Вторият обект, в който се работи усилено през последните месеци и вече е завършен, е Етнографската къща. Подменен е покрива на сградата, обработени и консервирани са всички дървени части, обновена е градината, информират от общината. Приключиха ремонтите и в Дом-паметник „Йордан Йовков", където е монтирана рампа и вътрешен асансьор за хора с увреждания. Обновени са основно експозиционните зали и на първия етаж е обособен информационен център, откъдето се предвижда да тръгне туристическата обиколка по реновираните пет музейни обекта. Информационният център ще има връзка с всички туроператори, за да предлага новата дестинация.

До края на месец юни ще се завършат Музея по нова и най-нова история в градския парк и АЕМО „Стария Добрич". По проекта „Йовковият Добрич" предстои закупуване на велосипедна система с 30 колела и 5 велостоянки. В рамките на проекта 10 души вече са обучени в професия екскурзовод. Крайният срок за приключване на всички дейности е юни 2013 г.

Община Добрич в партньорство с общините Балчик, Каварна и Добричка разработи проект „Пъстрото лице на Добруджа", който ще популяризира „Йовковият Добрич" на изложенията в Берлин, Лондон и Букурещ, съобщиха още оттам.