Мобилно звено ще консултира местни власти при затруднения с инфраструктурни проекти
Мобилно звено ще консултира местни власти при затруднения с инфраструктурни проекти / Sofia Photo Agency, архив

Мобилното експертно звено ще предоставя краткосрочно техническо, правно, финансово и административно консултиране по възникнали затруднения при изпълнението и управлението на инфраструктурни проекти, финансирани по Оперативна програма „Регионално развитие”(ОПРР) и Оперативна програма „Околна среда”(ОПОС) .
Вече започна набирането на заявления за получаване на краткосрочна техническа помощ от регионални и местни власти - бенефициенти по програмите, съобщават от Областния информационен център.

Помощта се предоставя безвъзмездно. Срокът за подаване на заявленията е до 22 март. Сегашното набиране на заявления е първи етап от предоставянето на консултантска помощ, при която ще бъдат разгледани десет казуса. Основното предоставяне на консултантска помощ се планира да започне през юни 2013 г., когато ще бъдат изпратени покани до всички общини.

Предоставените консултации и направените препоръки не изместват ролята и юридическата отговорност на бенефициентите, които остават изцяло отговорни за успешното управление, изпълнение и приключване на проекта. Постъпилите заявления ще бъдат оценявани два пъти месечно от комисия назначена със заповед на министъра по управление на средствата от Европейския съюз.