Многобройна публика посети възстановка на битката при Добрич от 1916 г. (СНИМКИ)
Многобройна публика посети възстановка на битката при Добрич от 1916 г. (СНИМКИ) / Валентина Добринчева

Стотици граждани и гости на Добрич станаха свидетели на историческа възстановка на битката при града от 5-7 септември 1916 г. Военните действия бяха пресъздадени от 150 реконструктори от 5 държави - България, Украйна, Русия, Латвия и Израел, както и от доброволци - ученици, пенсионери, граждани. Главен организатор на спектакъла бе регионално дружество „46-и Пехотен добрички полк". Участваха и конни клубове.

Бе пресъздадена битката при Добрич, която започна с откарване в плен на местно население. След това българската армия се окопа на позиция и бе атакувана от вражеските сили - румънци и руснаци. Веднъж българите загубиха позиция, но с помощта и на кавалерията си върнаха надмощието и изтласкаха врага до пълна победа. През цялото време мирното население помага на войниците, носейки патрони, гранати и вода за охлаждане на картечниците.

Военно-историческият спектакъл бе наблюдаван от многобройна публика в старите казарми на Добрич. Бяха изстреляни 10 000 патрона, прозвучаха 200 взрива, пироефектите предизвикаха и локални пожари в сухата трева. Всичко бе заснето, включително с дрон, и ще стане основа за филм.

В края на възстановката кметът на Добрич Йордан Йорданов поздрави участниците и връчи грамоти на всички клубове, които имаха представители. На свой ред, за съдействието при организацията, ръководителят на „46-и Пехотен добрички полк" Добрин Добрев връчи на кмета образец на първия тип българска сабя на Третата българска държава. Йорданов пожела да има още възстановки на исторически събития в Добрич.

Празниците, посветени на 100-годишнината от Добричката епопея, които започнаха в града с военно-историческия фестивал тази събота и неделя, продължават в началото на септември, като кулминацията е на 7 септември - с тържествена панихида, много гости, концерт и заря.

Вижте хронологията на битката в снимки: