Много от съкращенията в образованието нарушават Кодекса на труда
Много от съкращенията в образованието нарушават Кодекса на труда / netinfo

Съкращенията в сферата на образованието в Добричка област се извършват с много нарушения в Кодекса на труда, заяви председателят на регионалния съвет на КНСБ Гинка Василева. Процесът е трябвало да става с приемането на Образец 1 и след решения на общинските съвети и заповеди на министъра на образованието за закриване на учебни заведения. Според Василева обаче реално съкращенията са започнали още през месец април. Тогава например в село Лозенец, общ.Крушари, са били освободени 50% от училищния персонал.

Гинка Василева даде и друг пример. През миналата учебна година бе издадена заповед за сливане на ПГ по лека промишленост и ПГ по автотранспорт. Според министерската заповед и Кодекса на труда двете директорки е трябвало да започнат процедурата със сливане на училищата и чак след това да извършат съкращенията според броя на децата и паралелките. Целта е от всички преподаватели да бъдат подбрани по-квалифицираните. Директорките обаче направили точно обратното – първо намалили персонала в двете гимназии и после пристъпили към сливане.

В КНСБ вече са постъпили жалби от ощетени от нарушението на заповедта на МОН преподаватели в тези училища, каза Гинка Василева. До края на октомври исковите молби ще бъдат придвижени от КНСБ в съда.

В 90% от предприятията, в които КНСБ има структури, вече са подписани колективни трудови договори. В „Елпром” и „Пътнически превози” все още не са започнали преговори. Предстои подписване на договор в „Сердика”.

Днес членовете на КНСБ отбелязват Световния ден за достоен труд. Синдикалистите носят лентички с надпис „КНСБ - за достоен труд и достойно заплащане”.