Млекопроизводителите от Добруджа са готови да продължат протестите
Млекопроизводителите от Добруджа са готови да продължат протестите / netinfo
Млекопроизводители от Североизточна България проведоха едночасов мирен протест в подкрепа на колегите си от Кърджали. Те излязоха от 11.00 до 12.00 часа на пътя Добрич - Силистра до разклона за село Ангеларий.

В района на протеста беше изкарана земеделска техника, а хората носеха знамена и плакати с надписи „ Живеем на кредит, затова сме тука. Г-н Министър , ще бъдем непримирими до постигане на успеха”.

Фермерите поставиха въпроса за обещаните нисколихвени кредити за закупуване на фураж от ДФ „Земеделие”. Румен Радев, млекопроизводител от село Сърнец, който е един от организаторите на протеста заяви, че процедурата за получаване на тези кредити е спряна. За нас е важно да получим парите сега, когато цените на фуража са ниски, обясниха фермерите. Те заплашиха, че ако кредитите не бъдат пуснати от другата седмица ще започнат гражданско неподчинение като изкарат животните на пътя.

Организираме този протест и за да напомним на земеделското министерство тази година да поиска от комисията по земеделие към ЕС реално необходимите средства за субсидии на качествено мляко, казаха добруджанските млекопроизводители. По думите им тази година заявените средства за субсидии, които са по 20 ст. на литър мляко, са стигнали едва за два месеца. Млекопроизводителите настояват виновните за това чиновници да бъдат наказани.

Добруджанските фермери посочиха Румъния като добър пример за подпомагане. Там млекопроизводителите получавали по 17-18 ст. субсидия на литър качествено мляко и по 140 евро на крава годишно.

Протестиращите поставят още едно искане. Срокът за отдаване на общинските мери и пасища, който сега е 1 година, да бъде увеличен поне на 10 години.

Интервю с Румен Радев и заканата на  фермерите  за още протестни действия  можете да чуете в прикачения файл.