Младите хора се изследват за СПИН
Младите хора се изследват за СПИН / Дарик Добрич
Младите хора се изследват за СПИН
24992
Младите хора се изследват за СПИН
  • Младите хора се изследват за СПИН

Връстници ще обучават връстници как да се пазят от СПИН. Ученици от горните класове на 11 добрички училища, ще бъдат подготвени за "преподаватели" по полово здраве в двудневен семинар, който започна днес в хотел Резиденция в Добрич. Той се организира от РИОКОЗ и община Добрич по национална програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН", компонент 7, насочен към млади хора.

По време на обучението, присъстващите ще бъдат разделени на две групи. Ще се работи отделно с учениците и с преподавателите, обясни за Дарик Севдалина Колева от РИОКОЗ. Освен обсъждания, в програмата са предвидени и много игри, изработване на колажи, нагледно обучение в поставяне на презерватив.

В семинара се включват по двама ученици и един преподавател от всяко от учебните заведения - участници. След това, младите хора ще предадат опита който придобият на своите връстници.

За последната година през кабинета на РИОКОЗ - Добрич са преминали 1 281 човека, които са се изследвали за СПИН. 667 от тях са между 16 и 24 години, каза Севдалина Колева, а 53 - интравенозни наркомани. Няма регистрирани положителни проби.

Чуйте какво сподели още Колева в прикачения файл.

Младите хора се изследват за СПИН
netinfo