Галя Шишкова и Джулиан Парментер
Галя Шишкова и Джулиан Парментер / СИДП
Младо семейство, което през миналата година дари 500 лева за залесяването на нова гора, гостува в Държавното ловно стопанство в Балчик. За сватбеното си тържество през 2018 година  Галя Шишкова и Джулиан Парментер поискаха не букети, а средства, с които да създадат своя гора, припомнят от ДЛС-Балчик. Семейството не живее в България, но дойде да види какво се случва с фиданките, залесени през миналата есен.

С дарените от тях средства са залесени един декар с червен дъб и явор. „Добавихме още един декар с цер и явор, като парите за втория декар са осигурени от стопанството. Идеята на младото семейство ни хареса толкова много, че решихме и ние да ги подкрепим”, разказа зам.-директорът на ДЛС-Балчик инж. Радослав Радев. Той обяснил на Галя и Джулиан, че новата гора е част от лесозащитните пояси, които са изключително важни за цяла Добруджа.

Всички 1240 фиданки са се прихванали добре въпреки сушата.

„Обясних на гостите ни, че новата гора ще бъде отглеждана в продължение на още 15 години и макар много хора да си мислят, че залесяването приключва с „бучването на едно дръвче“, то нещата в действителност са много сложни. След година, когато Галя и Джулиан дойдат отново, ще видят, че гората им е израснала с още 70 сантиметра, благодарение на грижите на нашите работници и окопаването на всяка една фиданка”, сподели Радослав Радев.

Той показал на младото семейство как ще изглежда тяхната гора след пет и след десет години. Обещал им е да ги заведе и в разсадника на стопанството, където са произведени фиданките за тяхната гора.