/ Петя Димитрова
27 млади силистренци, отлични ученици от 8-ми до12-ти клас, ще посетят исторически обекти, част от възрожденската история на България, в Букурещ-Румъния. Проявата е под надслов "Пази паметта за възрожденците ни" и е посветена на Деня на народните будители.

Близо 40 домакинства в Силистра ще имат нова канализация

Пътуването изцяло се  финансира с дарителски средства от проф. д-р Иван Гаврилов. Екскурзовод по време на еднодневната обиколка ще е професорът по българска история Лука Велчов, който е председател на българската общност "Братство" в Румъния.
 
"Нашата задача, на беловласите, е да дадем искрата, а барутът сте вие, младите хора. Тогава нещата ще се получат" - посочва проф.Иван Гаврилов.  Той ръководи и отговаря за диагностично-лечебния процес на пациентите с рак на млечната жлеза и белия дроб в Торакална клиника. Автор е на над 300 научни публикации и над 10 монографии.

За 2018г. е носител на Златен герб на община Троян, Почетен знак на община Кюстендил, Почетен знак на община Кърджали и Юбилеен медал на МО - 100 г. от Първата световна война.Носител е и на Почетен знак и грамота на Българския лекарски съюз. Почетен гражданин е на Монтана, Карлово, Тутракан и Брусарци. Обявен за Будител - 2018 г. на Община Силистра.