/ Дарик Добрич
Възпитаници на ПГ по туризъм демонстрираха умения в приготвянето на коктейли
Възпитаници на Професионалната гимназия по туризъм в Добрич от Клуба по барманство демонстрираха на открито пред училището си наученото през последните месеци. Те приготвиха различни безалкохолни и алкохолни коктейли и поканиха добричлии да ги дегустират.

Безспорният хит сред напитките бе лавандуловата лимонада, която членовете на клуба и тяхната учителка Дияна Иванова създали с общи усилия. Учениците разказаха, че са решили да експериментират с лавандула, защото етеричната култура се отглежда много в нашия район.

Напитката, която има всички качества да стане летен хит, съдържа запарка от сушена лавандула, мед или захар, вода, фреш от лимон и екстракт от боровинки за цвят.

коктейли лавандула ученици гимназия туризъм Добрич
Дарик Добрич

Клубът по барманство е създаден през февруари и функционира всяка събота. В него членуват 12 ученици от 8, 10 и 11 клас, които се запознават с техниките и иновациите в бранша.

Отначало младите бармани работели само с вода, за да не хабят продуктите. Едва след седмица-две, след като придобили опит, започнали да смесват напитките. "Алкохолните коктейли се правят, за да научим техниката на напластяване. Когато сме в училище нямаме право да ги дегустираме, те се изхвърлят”, обясниха гимназистите.





Друга дейност в клуба е изкуството на рисуване върху кафе със специална Бариста писалка.  

коктейли лавандула ученици гимназия туризъм Добрич
Дарик Добрич

Тази година ПГ по туризъм има три паралелки дуално обучение с около 80 деца. „Това е бъдещето в нашия бранш и аз съм много щастлива, че в нашето училище децата учат чрез работа”, сподели директорът Нели Апостолова.

Единадесетокласниците вече започнаха работа в курорта Албена, а учениците от 10 клас, специалност „готвач” ще бъдат на практика там от 1 юли.

За новата учебна година ще има прием за дуално обучение по специалността „кетъринг”.

коктейли лавандула ученици гимназия туризъм Добрич
Дарик Добрич