Млади балетисти премерват майсторство в Добрич
Млади балетисти премерват майсторство в Добрич / Дарик Добрич, архив

Юбилейната 15-а Национална среща на млади балетни изпълнители „Анастас Петров" ще се проведе в Добрич днес и утре в залата на драматичния театър. В нея участват 31 състезатели, от които 7 в старша и 24 в младша възраст - от Националното училище за танцово изкуство в София, Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов" - Русе, Софийската опера, Националния музикален театър „Стефан Македонски" и Нов български университет. Изпълнителите ще бъдат оценявани от жури с председател Ясен Вълчанов /Премиер Солист на Национална опера и балет, носител на Голямата награда на "Анастас Петров" през 1982 г./ и изтъкнатите дейци в балетното изкуство: Веса Тонева, Диана Райнова, Лиляна Драгулева и Любомир Кацаров.

Срещата е национален балетен конкурс, който стимулира творческото и изпълнителското развитие на младите балетисти като отчита постиженията им в класическия и съвременния танц и тенденциите на тяхното развитие. Провеждат се два състезателни тура: класическа хореография и класическа и съвременна хореография. Първият тур ще се състои днес от 9.30 до 12.30 ч., вторият - утре от 9.30 до 12.30 ч. - в залата на театъра.

На 1 юли, неделя, от 18.00 ч. е церемонията по закриването на балетния конкурс, награждаването на лауреатите и галаконцертът. Наградният фонд е осигурен от община град Добрич. Призът „Анастас Петров" представлява парична награда и диплом. Освен това ще бъдат връчени специална награда за артистичност от Фонд „Нина Кираджиева". Танцьорите на първите три места "младша възраст" и носителят на голямата награда ще получат едногодишна стипендия от Министерството на културата.

Националната среща е реализирана за първи път през 1982 година в Добрич - родния град на Анастас Петров, наричан патриарх на българското балетно изкуство. По традиция по време на срещата Регионалният исторически музей представя експозиция, посветена на първооснователя на професионалния български балет. Тя ще бъде уредена в централното фоайе на театър „Йордан Йовков".