Младежите от ГЕРБ предлагат създаване на общински фонд ин витро
Младежите от ГЕРБ предлагат създаване на общински фонд ин витро / www.sxc.hu

В бюджета на община Добрич да бъдат отделени средства за създаване на фонд "Ин витро", който да подпомага двойки с репродуктивни проблеми, предлага младежката организация на ГЕРБ. Предложението е внесено по време на публичното обсъждане на проекто-бюджета на общината за идната година.

Националният фонд за асистирана репродукция финансира до три ин витро процедури. Според диагнозата на двамата партньори обаче се налагат допълнителни изследвания, които се правят преди започването на основното лечение и те се заплащат от пациента. Идеята на младежите от ГЕРБ е този предварителен процес на изследвания да се подпомага със средства от общински фонд "ин витро", в който да бъдат заделени 20 хил. лева.

От младежката организация посочват, че такива практики вече са въведени в някои общини в България и показват много добри резултати. За отпускане на средства са поставени ясни критерии, като например отседналост в самата община и реално доказана невъзможност на бъдещите родители сами да заплатят необходимите разходи.