Младеж от Каварна с финансова санкция от германски съд
Младеж от Каварна с финансова санкция от германски съд / netinfo

Окръжен съд - Добрич разгледа искане на германските съдебни власти за признаване на финансова санкция, наложена на 23-годишния Данаил Д. Д. от Каварна. Тя е постановена от Районен съд - Брухзал, който с наказателна присъда го е признал за виновен във вещно укривателство.

Германските власти уточняват, че в периода между 11 март - 26 септември 2011 г. Данаил е закупил от непознато лице за 300 евро айфон, който преди това е бил откраднат от друго лице в заведение в Берлин. Стойността на айфона възлиза на около 800 евро и на подсъдимия е било известно, че пазарната цена надвишава двойно платената от него. Той е можел да предполага, че айфонът е бил откраднат, но е приел това с одобрение, посочва германската страна.

Производството в Добричкия окръжен съд е образувано по искане на Федералната служба по правосъдие на Германия, обосновано с Рамково решение на Съвета на Европа за прилагане на принципа на взаимно признаване на разходи по съдебни процедури.
Въз основа на този принцип германската страна представя за изпълнение присъда, постановена на 24.10.2011г. от Районен съд – Брухзал.

На заседанието в Добрич прокурорът по делото поиска превод на присъдата на Районен съд – Брухзал, тъй като германските съдебни власти не са приложили такъв към изпратеното от тях удостоверение по Рамково решение на Съвета на Европа, с което искат изпълнение на финансовата санкция. Делото ще продължи на 8 октомври.