МИГ Тервел-Крушари събира проекти за 2013 г.
МИГ Тервел-Крушари събира проекти за 2013 г. / Дарик Добрич

Местната инициативна група /МИГ/ "Тервел-Крушари" приема до 30 септември т.г. проекти, съобщават от община Тервел. За първия месец от старта на процедурата са одобрени две предложения на стопани от община Крушари. Единият е Бюлен Мустафа от село Габер, обработващ 1 500 дка земя. Той иска да закупи нов зърнокомбайн. Стойността му е 149 995 лева, от които чрез МИГ ще бъдат осигурени 74 997 лева.
По мярка 311 кандидатства друг земеделец от крушарско - ЕТ "Хан Телериг - Юзджан Юсеин". Инвестиционното намерение включва преустройство и пристройка на съществуващ обект за обществено хранене в къща за гости и механа в село Телериг. Кандидатства се за 139 273 лева, от които финансовата помощ чрез МИГ е 97 491 лева. МИГ Тервел-Крушари ще предложи проекта на Юзджан Юсеин за финансиране пред Държавен Фонд „Земеделие".

В първите две седмици на март в МИГ очакват подготвените проекти на други двама земеделци, този път от тервелско. Единият е за създаване на овощна градина, а другият е насочен към инвестиции за техника, чрез която се модернизира производството на лавандула. Предстои да бъдат внесени и проекти от бизнеса - по мярка 312. Продължава подготовката и на два проекта по мярка 123, единият от които е за изграждане на мандра в Тервел, а вторият - за инсталация за екобрикети в община Крушари. Двете общински администрации също работят по проекти за публични услуги и благоустройствени дейности.

През първите шест месеца работа на МИГ "Тервел-Крушари" всички подготвени проекти бяха на бенефициенти от тервелско, включително от общинската администрация, информират оттам.