Местните власти да работят по проблемите на сигурността и миграцията, препоръчват от Комитета на регионите
Местните власти да работят по проблемите на сигурността и миграцията, препоръчват от Комитета на регионите / Дарик Нюз - архив

Местните регионални власти трябва погледнат по нов начин на своите програми за сигурност на пребиваващите и преминаващи на техни територии граждани, това е заявила европейският комисар по вътрешните работи Сесилия Малстрьом по време на 96 –та пленарна сесия на Комитета на регионите в Брюксел, съобщи за Дарик кметът на Добрич Детелина Николова. Добричкият градоначалник е делегат в Комитета на регионите от 2007 година.

Според комисар Малстрьом незаконната миграция е един от основните проблеми в държавите – членки на ЕС и именно тя заплашва пространството за свободно движение на хора. Еврокомисарката ще предложи пред ЕК създаване на два фонда – за сигурността и за миграцията, разказа още Николова.


Местните регионални власти трябва да променят виждането си за това как да реагират в ситуации на природни бедствия и в случаи на терористични актове е препоръчала още Сесилия Малстрьом.  Тя е подчертала, че организациите на Червения кръст се ползват с най-голямо доверие сред европейците и затова е нужно местните власти да работят в най-тясна връзка с тях.