Отличниците на Силистра
Отличниците на Силистра / Областна администрация
В представителната зала 13 в Художествена галерия Силистра, където някога се е помещавало Педагогическото училище, премина среща с абитуриентите отличници от 9 средни училища в Силистра. Общо 40 най-добри ученици от випуск 2017 имаха честта да бъдат поздравени лично от кмета на общината д-р Юлиян Найденов, под егидата на когото е традиционният празник, както и задочно чрез поздравителни адреси на Красимир Вълчев – министър на образованието и областния управител Ивелин Статев.

Статев се обръща към отличниците с думите: "Поздравяваме ги и им благодарим – за всеотдайността, за последователното придържане към учебния материал, за да постигнат и заслужат най-високите оценки. Те са атестат за училището, за учителя, за семейството и за обществото. Отличната диплома е чудесен старт в по-нататъшния живот на всеки млад човек. Благодарение на нея той може да избира, а в днешно време – и да бъде избиран в кое авторитетно учебно заведение да бъде отново най-добър сред най-добрите“.

Тазгодишните първенци на своите училища, наградени освен със сребърна монета с герба на общината, още и с реплики от археологическото богатство на РИМ Силистра са: Росина Георгиева (ПМГ „Св. Климент Охридски“), Мариела Петрова (ЕГ „Пейо Яворов“), Нелина Петрова (ПГСУАУ „Атанас Буров“), Християн Христов (ПГМТ „Владимир Комаров“), Илина Вълчева (СУ „Никола Вапцаров), Християн Иванов (СУ „Дръстър“), Велислав Тодоров (ПЗГ „Добруджа“), Десислава Иванова (ПГЛТ „Евлоги Георгиев“), Джансевер Сюлейман (ПГЛТ „Пенчо Славейков“).

Талантливите музиканти от Клуб „Амадеус“ и от ЦМИ „Мегатон“, сред които и пианистката Мила Николова, наскоро участвала в световен концерт в престижната зала "Карнеги хол" в Ню Йорк, поздравиха участниците в тържеството. В навечерието на 24 май по подобен начин по традиция местните власти почетат отличниците и от средните училища в общините Тутракан, Дулово, Ситово и Кайнарджа. В отделни тържества по подобен начин се дава дължимото на просветни и на културни кадри, както и на творци в различни направления. В повечето общини навръх Деня на българската просвета и култура, и на славянската писменост се провеждат дефилета и общоградски прояви.