Менюта в ресторантите ни информират за алергените в храната
Менюта в ресторантите ни информират за алергените в храната / netinfo

Над 90% от бизнес операторите в сектор туризъм в Добричка област предоставят на клиентите си информация за алергените в храните и продуктите, предлагани за консумация, съобщиха от Регионалната дирекция на БАБХ. Изискването влезе в сила през декември 2014 г., след което бе отпуснат няколкомесечен гратисен период за изпълнението му. За неспазването му физическите лица се глобяват с 250 лв. за първо и 500 лв. за второ нарушение, а за юридическите лица глобите са съответно по 500 лв. и 1000 лв. за първо и второ нарушение, уточниха от Агенцията по храните.

През 2016 г. предстои да бъде въведено и задължително изискване за обявяване на енергийната стойност на продуктите в търговските обекти и заведенията за обществено хранене, припомниха от Агенцията. В момента БАБХ стартира образователни семинари в цялата страна, чиято цел е да запознае бизнеса с предстоящите законови промени.

Ежеседмично инспекторите от Регионалната дирекция на БАБХ осъществяват около 170 проверки в заведения за обществено хранене, обекти в търговската мрежа и такива за производство и в складове за търговия на едро в целия регион.  Основните нарушения са свързани с констатирани несъответствия в материално-техническата база, пропуски в документацията и недостатъчен персонал.

За изминалата 2014 година не са отчетени хранителни инциденти, затворени обекти и сериозни  нарушения в Добричка област при извършените 1 000 проверки в обектите за хранене, временните обекти и комплексите, предлагащи „ол инклузив”, отчетоха още от Регионалната дирекция на БАБХ. Във временната приемна, разкрита със съдействието на Комисията за защита на потребителите, са постъпили общо 7 сигнала, от които само два са били основателни. Тази година приемната ще започне работа на 22 юни.

Статистиката за миналия летен сезон показва още, че Агенцията по храните е издала общо 127 предписания и 13 акта в Добричка област, а бракуваните храни, заради станалите наводнения в региона са около 22 тона.

В присъствието на журналисти, днес инспектори от отдел „Контрол на храните” към Регионалната дирекция на БАБХ - Добрич, извършиха проверка на ресторант „Essentials” в петзвездния хотел „Фламинго гранд” в курорта Албена. По време на проверката не бяха констатирани нарушения.

Менюта в ресторантите ни информират за алергените в храната
netinfo