Медиците в добричката болница излизат на мълчалив протест
Медиците в добричката болница излизат на мълчалив протест / netinfo

„По четири медицински сестри на ден искат документ за излизане на работа в чужбина. Заплащането на труда ни в България е унизително и ние сме незачетени като съсловие. Нашите колеги са в Либия, защото икономическата криза ги принуди”, заяви по време на шествието в подкрепа на медиците ни в Либия Мария Димитрова – председател на Регионалната съсловна организация на медицинските сестри и акушерките.

Няма лош човек, който да упражнява тази професия, допълни Димитрова.

Главната сестра на добричката болница Жана Ангелова е работила 3 години и 8 месеца в Либия. „Нашите колеги са невинни”, заяви тя.

Ангелова твърди, че българските медицински сестри, които работят в Либия, нямат достъп до кръвопреливане. „Тяхното изпълнение е чисто механично, те само свързват системата”, обясни Ангелова.

Тя заяви, че се страхува за българите, които работят в Либия. Бих ги призовала да напуснат Джамахирията, но единствено те решават, каза Жана Ангелова.

В 12 часа на обед всички медици в Добричката болница излизат на мълчалив протест пред сградата на здравното заведение. Те ще приемат декларация в подкрепа на осъдените на смърт в Либия. Декларацията ще бъде изпратена до премиера и президента на РБ.