Медицинският център в Тервел ще получава помощ от общината
Медицинският център в Тервел ще получава помощ от общината / netinfo

Дейността на Медицинския център в Тервел ще бъде подпомагана от общината, съобщи зам.-кметът на Тервел Диана Илиева. Предвижда се през първата година на неговото функциониране общината да осигури 150 хил. лева. Едновременно с това ще се подготви проект за кандидатстване по оперативна програма „Регионално развитие”. Целта е с европейски пари да се извърши ремонт на кабинетите, да се купи линейка и нов рентген, посочи Илиева.

Медицинският център в Тервел беше създаден, след като Общинският съвет взе решение за закриване на болницата в града. До това се стигна поради липсата на достатъчно специалисти и оборудване, което доведе до намаляване на клиничните пътеки, по които болничното заведение работи, а оттам до невъзможност то да се самоиздържа. След закриването на болницата община Тервел наследи натрупани дългове от близо 100 хил. лева, отбеляза Диана Илиева.

Създаденият Медицинският център има кабинет по вътрешни болести, АГ и педиатричен кабинет, рентген, физиотерапия и лаборатория. В здравното заведение ще работят 16 души, за негов управител е назначен д-р Марин Цонев. Той обяви намерението си да привлече на работа още специалисти и отбеляза, че на първо време най-голяма нужда има от кардиолог и невролог.

Медицинският центърът се помещава в сградата на досегашната болница в Тервел.  Идеята е в бъдеще дейността му да се състредоточи в едно от крилата на сградата, а другите две да се използват за разкриване на нови социални и здравни услуги като например защитено жилище или хоспис. Базата е общинска, сравнително добре запазена и има възможност са самостоятелно обособяване на входове, обясни Диана Илиева.