/ ThinkStock/Getty Images
Болницата в Силистра получи признание, свързано със съвременното лечение на исхемичен мозъчен инфаркт. Лечение в острия стадий на мозъчен инфаркт чрез така наречената тромболиза се извършва в отделението по нервни болести  в болницата от 2012 година. До края на 2017 година са проведени 99 тромболизи, отчитат от лечебното заведение.

През 2017 г. в отделението по нервни болести са лекувани чрез тромболиза 32 пациенти с мозъчен инфаркт, което е двойно повече в сравнение с предходните години. Отделението е на трето място в страната за м.г. по процент извършени тромболизи на преминали болни с исхемичен мозъчен инсулт. Заради постигнатите резултати, съпоставими с резултатите в развитите европейски страни, болницата в Силистра получи сертификат от международния проект Angels, подкрепен от ESO/ Европейска организация по инсулт/. Документът бе връчен лично от нейния председател проф. Валерия Касо, съобщи директорът на здравното заведение д-р Даниела Костадинова.

Изключително е важна ранната диагноза – постъпване в лечебно заведение до 3-я час, за да бъде лечението ефективно, напомнят специалистите.

„МБАЛ-Силистра” АД е една от малкото болнични заведения в страната, които провеждат това лечение вече 6 години.