Масови съкращения във ВиК
Масови съкращения във ВиК / Дарик Добрич

80 души, работещи в структурите на ВиК в Добричка област ще бъдат съкратени. Фирмата вече е изпратила уведомление за предстоящите масови съкращения в Бюрото по труда в Добрич като за мотив е посочила оптимизиране на работния процес. Хората ще бъдат освободени от 21 май, когато изтича срокът на предизвестието. Инспекцията по труда също е уведомена за масовите съкращения и ще следи дали се спазва процедурата за освобождаване на служителите, съобщи нейният директор Младен Мартинов.

Междувременно Инспекцията е започнала проверка на над 30 фирми от региона, които през последния месец са съкратили повече от 5 души и те са се регистрирали в Бюрата по труда. Проследява се дали някъде не са направени фиктивни съкращения, при които хората, записани като безработни продължават да работят за фирмата без трудови договори. При извършените досега проверки такива случаи не са установени, увери Мартинов.

Паралелно с това трудовите инспектори тръгват по фирмите, регистрирали служители на непълен работен ден, най-често на 4 часа. Ще се следи дали реално хората не работят по-дълго.

От началото на годината са извършени общо 510 проверки, разкрити са 1650 нарушения, установени са 26 работещи без писмени трудови договори, съставени са 105 акта. След намесата на Инспекцията са изплатени 72 700 лева забавени заплати.

Трудови инспектори са включени в още няколко проверки, които се извършват съвместно с други институции. На територията на цялата област се проверяват складове и наличности на препарати за растителна защита, газопреносната мрежа и потенциално опасните обекти. Инспекцията по труда следи за условията на безопасност, при които работят служителите.