Данъчни на проверки за касови бележки
Данъчни на проверки за касови бележки / снимка: БГНЕС
Масирани проверки извършват добричките данъчни от началото на месец юли в града и населените места в региона. Екипи на „Оперативни проверки“ проверяват обекти за продажба на хранителни и промишлени стоки, питейни заведения, плодове и зеленчуци. Проверките имат за цел да установят отчитат ли търговците реално оборотите си и се извършват както в делничните, така и през почивните дни. В проверките се включват и ревизори, които следят за издаване на касови бележки.  
 
От началото на юли до момента са извършени 137 проверки на обекти в Добрич и областта, информират от местния офис на НАП. По време на осъществения контрол са съставени 9 акта за административно нарушение. 7 от актовете са за установена разлика в касовата наличност и отразените на касовия апарат продажби. При извършването на контролна покупка от инспекторите в павилион за бърза закуска в града, търговецът не е издал касова бележка, за което му е съставен акт и обектът ще бъде запечатан за срок до 30 дни.
 
По време на проверките е посетен и обект за бърза закуска, на който публичните изпълните от териториалната дирекция са запорирали парични средства от касата, в размер на 450 лева. Парите са внесени в републикански бюджет. Тази крайна мярка за събиране на просрочени данъчни задължения ще продължи да се прилага спрямо търговци, които имат просрочени данъчни задължения и отказват да ги погасяват доброволно, уточняват от приходната агенция.
 
От НАП Добрич напомнят, че сигнали за нарушения на данъчното и осигурителното законодателство гражданите могат да  подават в офиса на приходната агенция в града, а така също и чрез Информационния център на НАП на телефон 0700 18 700. Лицата, които подават сигнали и жалби трябва да посочват своите имена и адрес за кореспонденция, за да бъдат уведомени своевременно за резултата от извършените проверки.