Мандрите в региона ще работят само с мляко
Мандрите в региона ще работят само с мляко / DarikNews.bg

В Добричка област има две работещи млекопреработвателни предприятия, които са заявили, че в следващите 6 месеца ще влагат като суровина само мляко и няма да произвеждат т.н.„имитиращи” продукти, които съдържат растителни мазнини. Това съобщи за Дарик ръководителят на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Розалина Брайкова и отбеляза, че двете предприятия и досега са работили единствено със сурово мляко.

Тя припомни, че от началото на годината действа нова наредба за специфичните изисквания към млечните продукти, която забранява в едно и също предприятие едновременно да се произвеждат млечни продукти от мляко и растителни мазнини.

Проверките за спазване на наредбата са започнали на 7 януари, до края на месеца те ще се извършват ежеседмично, след което ще се премине към обичайния месечен контрол.

Освен мандрите инспекторите ще проверяват обектите за търговия с храни, както и цеховете за преопаковане на млечни продукти. Такъв цех има в Добрич и от фирмата-собственик са декларирали, че в него ще се преопаковат само млечни продукти.