Малки болници ще се превърнат в хосписи
Малки болници ще се превърнат в хосписи / Дарик Добрич

Не трябва да се говори за затваряне на болници, а за тяхното преструктуриране, каза за Дарик радио директорът на Районната здравно-осигурителна каса /РЗОК/ д-р Бисерка Пачолова. Болници, които имат намален обем дейности за тази година и няма да могат да се издържат, ще бъдат трансформирани в хосписи или болници за долекуване. Плановете за тези промени вече са депозирани в Министерството на здравеопазването за одобрение, каза още тя.
В хосписи се лекуват тежко болни, които са неподвижни и се обслужват от санитари и медицински сестри, с консултации от лекар 2-3 пъти седмично за уточняване на лечението, поясни директорът на РЗОК.

За първи път се вижда политическа воля за промяна и реално осъществяване на реформите в здравната система, смята д-р Пачолова. Тя добави, че според нея досегашното положение е довело до финансов срив и недостиг на човешки ресурс.

Разпределението на болниците занапред ще бъде на областни и районни, като в районните ще останат дейности, които могат да бъдат изпълнявани качествено. Ще се акцентира върху модернизирането на Спешната помощ. Министерството ще отпусне допълнително финанси за заплащане на специалистите в нея, за линейки и оборудване. Лекарите в спешните центрове вече ще получават повече, а не както досега 20 лева за дежурство, каза д-р Пачолова. Ще се подобрят и условията за транспортиране на болните до най-близката или областната болница. Целта на реформата е да се осигурят 24 часа медицинска помощ за пациентите. Ще се повишава качеството на здравните заведения - по двама специалисти ще обслужват всяко отделение, явявайки се преки изпълнители на клинична пътека.

В национален мащаб клиничните пътеки през 2010 година са намалени с 15%, а за област Добрич намалението е с 10%, посочи още Бисерка Пачолова.