Майки от Добрич протестираха срещу забавянето на детските, искат увеличението им
Майки от Добрич протестираха срещу забавянето на детските, искат увеличението им / netinfo
Майки от Добрич протестираха срещу забавянето на детските, искат увеличението им
26651
Майки от Добрич протестираха срещу забавянето на детските, искат увеличението им
  • Майки от Добрич протестираха срещу забавянето на детските, искат увеличението им

Майки от Добрич се събраха на протест срещу забавянето на детските надбавки. Те подписаха  петиция, адресирана  до премиера, министрите на финансите и на социалната политика и до Народно събрание.

В петицията се посочва, че в период на криза много семейства разчитат на детските надбавки и най-малкото, което държавата може да направи е да  ги изплаща редовно.
Майките заявяват още, че детските надбавки от 35 лева са  крайно недостатъчни  за поемане на елементарните нужди на едно дете.

Родителите настояват  размерът на месечните помощи за дете да се увеличи на минимум 50 лева или да се равни на таксата  за детска ясла и градина. Настоява се още надбавките да се изплащат от 1-во до 15-то число и  всички деца да получават коледни надбавки. Интеграционните добавки за деца с трайни увреждания да бъдат равни на минималната работна заплата, искат още родителите.

Въпреки уверението, че всички надбавки са преведени на 1 март, някои от нас все още не са получили нито детски нито майчинство, заявиха протестиращите жени от Добрич. В града няма работа, повечето от нас са безработни и разчитаме на  тези помощи, казаха още майките.

Протестът е организиран чрез интернет форумите, обясниха присъстващите жени. В него се включиха около десетина майки, които споделиха, че са очаквали много по-сериозно присъствие, тъй като такава е била уговорката по форумите.

Подготвената петиция беше връчена на зам.-областния управител д-р Катя Ганова, която пое ангажимента да я придвижи до институциите.

Думите на протестиращите жени можете да чуете в прикачения файл.