Магазин за дрехи в Добрич укрил оборот от 230 хил.лв.
Магазин за дрехи в Добрич укрил оборот от 230 хил.лв. / Дарик Добрич - архив

5 електронни ревизии на интернет търговци са извършили през изминалата година инспекторите по приходите от НАП – Варна, информират от териториалната дирекция. След приключването на ревизиите данъчните са установили, че са укрити и са направени опити да се избегне заплащането на данъчни задължения в размер на над 520 хиляди лева. Сред ревизираните е магазин за дрехи от Добрич, който е укрил оборот от 230 хил. лева, като по този начин е избегнал заплащането на  23 хил. лева данъчни задължения, съобщават от местния офис на приходната агенция.

Приключилите до момента проверки и ревизии на онлайн търговците са довели до на над 1,1 млн. лв. укрити данъци, които трябва да бъдат внесени в 14 дневен срок. Сред най-сериозните нарушители са търговец на употребявани авточасти от Велинград, обложен с над 320 000 лв. и търговец на мобилни телефони от Варна, чийто ревизионен акт е на стойност близо 300 000 лв.

Проверките на НАП сред фирми и физически лица, търгуващи по интернет сочат масови нарушения на данъчното законодателство. Често стоките, предлагани в електронни магазини или чрез сайтове за продажба на стоки не са съпроводени с касови бележки или документи за покупката, а банковите преводи или наложените платежи, получавани от търговците изобщо не се осчетоводяват, показват резултатите от ревизиите.

От НАП съветват потребители да искат касова бележка за всяка своя покупка, защото упражняването на права по гаранция или рекламация на некачествена стока е невъзможно без фискален бон. Сигнали за данъчни нарушения могат да се подават и на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор.