М. Найденов: Единствено селскостопанският сектор има ръст в кризата
М. Найденов: Единствено селскостопанският сектор има ръст в кризата / снимки: Валентина Добринчева

Изложението в Добрич не запада, въпреки кризата и нейните последици, а напротив - бележи ръст, каза в Добрич земеделският министър Мирослав Найденов, който откри 17-я международен специализиран панаир "Селското стопанство и всичко за него". Форумът е разположен на 12 000 кв.м. в спортен комплекс Простор до 29 август и представя над 350 фирми от цял свят. На него ще бъдат показани 20 новости в земеделието и животновъдството.

Фирмите в аграрния сектор не са притеснени от кризата, каза още Найденов. Той припомни, че от скоро Държавен фонд "Земеделие" има ново ръководство, както и че се правят структурни и личностни промени, които целят по-добра комуникация със селскостопанските производители и преустановяване на разглеждането на проекти там с ходатайство, а не по реда на постъпването и според качествата им.

Секторът е приоритет за новото правителство, подчерта министърът и набеляза някои мерки, които вече се вземат за подобряване на състоянието му. Той отбеляза като първостепенна важност осигуряване на спокойствие за животновъдите, много от които имат ниско-лихвени кредити от ДФ "Земеделие", които не могат да изплатят, а сроковете изтичат. Затова ще бъде внесено предложение в МС да се удължат сроковете по тези кредити. Работи се вече и по създаването на националната идентификационна система, която е трябвало да работи още при предишния кабинет. Съмненията са, че корпоративни интереси са спрели реализацията й и по-конкретно една обществена поръчка за ушни марки за животните, като при наличие на 200 000 крави в България, са поръчани над 1 милион от тях. "Ако съмненията ми се потвърдят, виновните ще бъдат дадени на прокурорите", каза още Мирослав Найденов, който е дал срок на Националната ветеринарно медицинска служба системата да тръгне до Нова година, иначе служителите й са заплашени с уволнение.

Чуйте министъра в прикачения файл.