Луковитското съкровище и Реликвите на Калиакра ще красят Двореца в Балчик това лято
Луковитското съкровище и Реликвите на Калиакра ще красят Двореца в Балчик това лято / Дарик Добрич

Експонати от Луковитското съкровище могат да бъдат разгледани до края на лятото в Държавен културен център "Двореца" в Балчик. Изложбата бе открита днес във вила "Тихото гнездо" в присъствието на кметовете на Балчик и Каварна Николай Ангелов и Цонко Цонев, на директора Капка Кузманова и представители на Регионален исторически музей - Ловеч, откъдето са предоставени експонатите.

Луковитското съкровище е открито случайно през 1953 г. в околностите на град Луковит. Датирано е от 4 век пр.н.е. Съдържа различни по предназначение предмети от сребро или сребро с позлата, сред които 15 фиали и кани; 21 апликации и принадлежности към конска амуниция; над 200 тръбички, копчета, халкички и малки апликации с изображения на човешки и лъвски глави и сфинксове; както и 3 железни юзди. Находката дава ценни сведения за бита и религията в тракийското общество в разцвета на Древна Тракия, подчертаха специалистите.
Експозицията е предоставена на "Двореца" от ловешкия музей до месец октомври. За нея са подбрани едни от най-ценните 33 предмета на Луковитското съкровище.

Луковитското съкровище и "Реликвите на Калиакра" ще красят Двореца в Балчик това лято
netinfo

Директорът на културния център Жени Михайлова съобщи, че туристите и гостите на Балчик през лятото ще могат да се насладят и на друга археологическа изложба - "Реликвите на Калиакра", която ще бъде подредена през месец юни. В нея влиза и прочутият пръстен-убиец от 14 век, с кухина за отрова, открит при разкопките на доц. Бони Петрунова през 2013 г. В колекцията от Калиакра има още напълно запазен кръст-енколпион за съхранение на частици от мощи на светци с изображение на Богородица, накити и монети - общо 250 знакови находки, открити в столицата на Добруджанското деспотство през последните 10 години, потвърждаващи, че Калиакра е важна средновековна крепост и значим пристанищен град, изключителен култов център. Сбирката ще гостува в "Двореца" със съдействието на Историческия музей и общината в Каварна.

Луковитското съкровище и "Реликвите на Калиакра" ще красят Двореца в Балчик това лято
netinfo