Ловците ще строят хижа в Кобаклъка
Ловците ще строят хижа в Кобаклъка / Дарик Добрич

Ловците в Добрич скоро ще имат свой дом, съобщи в ефира на Дарик председателят на УС на Сдружение "Ловно-рибарско дружество" Илия Михайлов. Очаква се през този месец от Министерството на земеделието и горите да бъдат утвърдени всички необходими документи. Осигурили сме финансиране, чакаме само разрешителните, каза още той.

Домът на ловците в Добрич ще се изгради до стрелбището в местността Кобаклъка, върху имот от 3 декара. Постройката ще бъде 250 кв.м, на два етажа. Сградата ще се ползва за дружеските мероприятия, общи събрания, събори, вечеринки. Михайлов припомни, че базата в областния център е била отнета през 90-те години на 20 век и оттогава авджиите в Добрич нямат хижа. За щастие, в последните години има положителна тенденция за изграждане на ловни домове и вече в областта има 10 новопостроени, съобщи председателят на сдружението.

Ловно-рибарското дружество в Добрич е едно от най-големите в страната - наброява 1 000 души и стопанисва 36 ловно-стопански района с обща площ 119 000 хектара. Годишно един авджия плаща около 100 лева за членски внос, държавни и други такси, сподели още Михайлов. Това е причина някои от по-възрастните да се отказват от членуване, но на тяхно място се записват нови желаещи и бройката се запазва, допълни той.

40 лева от таксата на всеки ловец отива за подхранване на дивеча, като за миналия сезон са отделени близо 40 000 лева, с които са осигурени 50 тона фураж. Отделно дружинките по места успяват да си взаимодействат с арендатори и да предоставят допълнително храна за животните. От откриването на сезона за едър дивеч до момента са отстреляни 2 диви прасета, съобщи Михайлов, но уточни, че се надява идните месеци да има добра слука. През миналия сезон попаденията са 42, което е доста под допустимите 100 бройки.
Намаляват зайците в региона, съобщи още Михайлов. Това се дължи на бракониерството, както и на липсата на интерес у ловците да стрелят по хищници, като чакали и лисици. Председателят сподели, че се надява за браниерството да бъдат взети мерки на централно ниво, както и да се осигури паричен стимул за отсрел на хищници, както е било преди.

От един месец Илия Михайлов е избран за член на УС на Националната ловна организация "Съюз на ловците и риболовците в България", съобщи още той за Дарик.