/ netinfo
Лимузина Mercedes-Benz 190 D, произведен на 05.01.1966 година, е новата атракция за гостите на „Албена“. Сребристото ретро возило с червен кожен салон е паркирано до „Парадайс Блу Хотел § СПА“. Оттамq срещу заплащане, всеки ден от 18:00 до 20:00 часа ще тръгва ретро тур, който включва разходка и сладко угощение в кафе - сладкарница „Панорама“ на х-л Добруджа“.

лимузина Албена
netinfo

На фона на впечатляващата гледка, която се разкрива от 15 етаж, гостите ще могат да похапнат парче торта /„Сахер“, „Гараш“ или „Москва“/, да пият ароматно кафе, студено пресован сок от круша или чаша пенливо вино „Албена“. Ще могат и да си направят снимки. Преживяването определено си струва, декларират от комплекса.
           
Ретро автомобилът също така може да бъде наеман и по различни поводи, например сватба в „Албена“. Зад волана, облечен в стил 60-те, е Димитър Ташев, който може да разказва много за историята на ваканционното селище.

лимузина Албена
netinfo

Любопитен факт е, че годината на производство на автомобила съвпада с годината, в която главният проектант на „Албена“ - арх. Николай Ненов, избира мястото, на което да бъде изградена. На 18 януари 1968 първият секретар на ЦК на БКП и председател на Министерския съвет Тодор Живков и председателят на народното събрание Георги Трайков символично правят първата копка на терена.

лимузина Албена
netinfo

За малко повече от година са построени 9 хотела, 4 ресторанта, 2 бара и инфраструктурата към тях. На 24 август 1969 г. е тържественото му откриване. Със същия този Mercedes-Benz 190 D за церемонията пристига арх. Петко Тодоров, първият председател на Комитета по туризъм в България.

Според Жельо Стайков, дългогодишен управител на "Албена" и известен в страната ръководител в системата на Комитета по туризъм, арх. Тодоров има заслуга за създаването на  катедрата по туризъм във Варна, с което започва обучението на кадри с висше образование в областта на туризма.

Броят на туристите за този първи сезон е 8600, а нощувките са 103 888.

За 49-годишната си история „Албена“ няма много управници. Първият ръководител в продължение на 11 години е Жельо Стайков, който има изключителни заслуги за изграждането и утвърждаването на курорта. След него поста заема Райно Митев.

Една година по-късно начело на най-модерния туристически комплекс идва Петър Апостолов и остава на него до 1989 г. Оттогава досега „Албена“ се управлява от Красимир Станев и за никого не е тайна, че тя e голямата му любов. Доказва го позицията, която заема по време на раздържавяването й - приватизация на цяло, а не на парче. Отстоява я докрай. Години по - късно резултатите потвърждават, че е бил абсолютно прав.

Курортът остана зелен и красив. Екополитиката заема водещо място в неговото развитие. 20-и път плажът е признат за един от най-добрите в света и е отличен с наградата „Син флаг“ за 2018 г. Все повече туристи избират „Албена“ за спокойна семейна почивка - едно кътче от рая с името на Йовковата героиня, уникално и различно като нея.