Личните лекари в Добричка област излизат на протест
Личните лекари в Добричка област излизат на протест / Дарик Добрич

Общопрактикуващите лекари от Добричка област се включват в националния протест на колегите си. Те ще затворят кабинетите си през целия ден утре - 30 март, а от 11.00 часа пред ДКЦ – 1 в Добрич е началото на протестния им митинг. Това съобщиха на специална пресконференция от Регионалната колегия на Лекарския съюз в Добрич и Областното сдружение на общопрактикуващите лекари. Спешните и неотложни случаи ще се обслужват в двата дежурни кабинета в ДКЦ – 1 и ДКЦ – 2 в Добрич.

„15 години вече върху нас се упражняват всякакъв вид реформи. Истината е, че българските лекари сме срещу пациентите. Предприемаме тези протестни действия за доброто на пациентите и за тяхното по-качествено обслужване” – заяви д-р Галя Василева – председател на Регионалната лекарска колегия.

„Чувствам се като в ГУЛАГ – налагат ми ментално и професионално насилие. Настоявам за прекратяване на това свръхадминистриране, огромната и изключително ненужна бумащина, ограничението в свободата да лекуваме хората – чрез лимитите в направленията и в изписването на лекарствата и в още много други условности, които пречат на нашата работа. С вързани крака няма как да се бяга” – коментира д-р Стелиян Щерев – председател на Областното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Протестиращите медици категорично отхвърлят служебния рамков договор, който дава право на здравното министерство и здравната каса да разпределят еднолично парите за здраве. Лекарите настояват проектът за Решение на НС на НЗОК незабавно да бъде оттеглен, а в условията на действащ НРД за 2015 да се договори Анекс към същия. В областта на извънболничната медицинска помощ да се приемат исканията на БЛС за увеличаване на обемите от прегледи и изследвания и корекции в цените на медицинските дейности, свързани с детското, майчино здравеопазване и дейностите, свързани с Наредба № 39 за профилактика и диспансеризация, в рамките на гласувания бюджет на НЗОК за 2016 година. С изпълнителите на медицинска помощ да се сключат допълнителни споразумения, в които да намери отражение договореното в анекса към НРД 2015 година. В областта на болничната медицинска помощ на лечебните заведения лекарите настояват в никакъв случай да не се определят лимити под формата на конкретни обеми по клиники и отделения, да се даде възможност на лечебните заведения да осигурят липсващите им структури по изпълнение на изискването за комплексно обслужване в областта на онкологията чрез договори с други лечебни заведения, както и да се даде възможност на лекарите специализанти да работят по изпълнение на договорите  по клинични пътеки. Джипитата не са съгласни и с въвеждането на системата за пръстови отпечатъци.

„Това не е последния протест, ще продължим да протестираме и до такива катаклизми ще се стига докато не се разбере, че системата на здравеопазване в България е тотално сбъркана. Ние в момента правим смешни, трогателни усилия да се правим на държавници. На нас това не ние работа. Нашата сила е в кабинетите, в операционните и клиниките. Системата на администриране на здравеопазването в България при това положение няма вариант да съществува – и милиарди да изсипят, нищо няма да се случи” – коментира д-р Валери Веселинов – управител на ДКЦ – 2 и член на ръководството на Регионалната лекарска колегия.

Общо 146 са личните лекари в област Добрич. Всички те са уведомени за предстоящия протест утре. В отделните общини на областта всеки по свой начин ще намери как да изрази недоволството си от сегашното състояние на здравната система, заявиха още от Сдружението на общопрактикуващите лекари. Протестът е подкрепен от работещите в Центъра за психично здраве – Добрич, както и от много лекари в доболничната и болничната помощ. В подкрепа на исканията на медиците се обявиха и от СОУ „П.Р. Славейков” в Добрич.

Следващите дни е възможно лекарите да продължат да протестират почасово, съобщиха още от ръководството на Регионалната лекарска колегия в Добрич.