Летните ремонти изострят отношенията между съседи
Летните ремонти изострят отношенията между съседи / Дарик Добрич
Летните ремонти изострят отношенията между съседи
65553
Летните ремонти изострят отношенията между съседи
  • Летните ремонти изострят отношенията между съседи

Ремонтите през летните месеци в жилищните сгради водят до чести спорове между съседи. Това е констатирала кметът на Добрич Детелина Николова. Тя съобщи, че в предишните седмици са зачестили многократно посещенията при нея в и извън приемния й ден, свързани с жалби на хората от дейности на техни съседи в блоковете. Жалби се изпращат и до всички дружества и институции, имащи отношение към планираните промени в апартаментите и входовете.

Налага се нашите юристи да дават консултации, а служителите ни да посещават общи събрания на входове, по молба на гражданите, коментира Николова. Тя е притеснена, че ако това продължава да е ежедневната работа на общинска администрация ще намалее капацитетът за изпълнение на другите функции.

Според кмета един от проблемите, който води хората в общината е, че домоуправителите не влизат в пълна степен в правомощията си и не налагат мерките, описани в закона за етажната собственост. Много граждани настояват администрацията да им издаде документ с подпис на градоначалника. Нейното мнение е, че общите събрания не се извършват по установения ред и не се протоколират, което води до невъзможност да се използват решенията от тях за доказателство в съда или други институции.

Николова апелира към живеещите в режим на етажна собственост да провеждат процедурите по указания в закона ред и да опитат да постигат разбирателство помежду си, без да се налага посредническата роля на общината. (Чуйте какво каза кметът в аудиото)

В същото време стана ясно, че се е засилила активността по програмата за обновяване на българските домове с европейски средства и вече от Добрич има подадени 10 заявки за саниране, съобщи зам.-кметът Пламен Ганчев. По 4 от тях вече е направено първоначално обследване.