Летен детски клуб отвори врати в Регионалната библиотека
Летен детски клуб отвори врати в Регионалната библиотека / netinfo

Летен детски клуб „Играй и учи” стартира в Регионална библиотека „Дора Габе”. В първото занимание на клуба са се включили 28 деца от Добрич и гости на града от страната, съобщиха от библиотеката. Малчуганите са разгледали различните сектори, фондове и специални библиотечни колекции,  запознали са се с видовете и условията за ползване на библиотечните услуги, културните и образователни прояви, които се организират на територията на културния институт.

Децата са посетили и Центъра  за информация и справочно-библиографско обслужване, Общата Читалня и Книгозаемане. В отдел Краезнание те са научили как с цел опазване се дигитализират книжни библиотечни документи и са разгледали вече дигитализирани книги, стари пощенски картички с изгледи от Добрич, фотографии на Дора Габе.

В отдел „ Изкуство” участниците са  разгледали репродукции и албуми на световноизвестни художници, нотни издания и са  слушали  грамофонна плоча с част от приказката на Братя Грим „Храбрият шивач”. Обиколката е завършила с посещение на отдел „Библиотечни фондове и каталози” – мястото, в което закупените книги след обработка се превръщат в библиотечни документи.

В Интерактивния кабинет децата са се запознали под формата на игра, а домакините са ги запознали с проекта на Българската библиотечно-информационна асоциация /ББИА/ за насърчаване на детското четене „Пътуващи сандъчета” и системата Bookcrossing.