/ СИДП - пресслужба
Съвещания по стопанисването на горите се проведоха в Добричко. Служители на ДЛС „Тервел” дискутираха предвидените за тази година мероприятия заедно с инж. Стоян Саров, началник отдел по опазване на горите към Североизточно държавно предприятие, и инж. Димитър Тодоров – главен експерт към РДГ-Варна.

Специалистите анализираха развитието на насаждения от цер, благун, акация и липа в горите край селата Сърнец, Безмер и Каблешково, община Тервел. Набелязани бяха мерки за стопанисване и ефективно подпомагане на естественото възобновяване в съответствие с изискванията на действащата норматива уредба и промените в нея.

В ДЛС „Тервел” подпомагат растежа на 89 дка церови фиданки

Директорът на ловното стопанство инж. Георги Ботев отчете, че мерки за подпомагане на естественото възобновяване до края на годината ще се извършат на площ от 300 дка. Чрез ръчно плевене и окопаване ще се осигурят условия за растежа на дървесните видове в близо 700 дка гори, а за други 400 дка с млади насаждения е планирано ръзчистване на издънките и заглушаващата храстова растителност.

Гледичиеви фиданки предстои да бъдат засадени в полезащитните горски пояси край селата Кочмар и Жегларци. Залесяването там ще обхване площ от 52 дка.
 
Съвещание по стопанисването на горите се проведе и в Генерал Тошево, където служители на горското стопанство, на Североизточно държавно предприятие и РДГ-Варна обсъдиха мерки за опазването и развитието на устойчивите местни дървесни видове.

ДЛС „Тервел” отбелязва Седмицата на гората със залесителна кампания

Лесовъдите от ДГС „Генерал Тошево” набелязаха 5 обекта край с. Телериг, където детайлно анализираха преобладаващите церови насаждения и необходимите в подкрепа на растежа им мероприятия. Отчетен бе положителният ефект от механизираното разчистване на подлесната и храстова растителност, за да се гарантират условия за естествено семенно възобновяване и повишаване продуктивността на отсечения дървостой.